0

De smaken van de winter

Niets zo gezellig in de winter als te genieten van de heerlijke smaken
en de gevarieerde producten uit de Languedoc!

In de winter gebruiken we natuurlijk verfijnde producten van onbesproken kwaliteit, die alle fijnproevers in verrukking zullen brengen en die bij iedere gelegenheid perfect samengaan
met de 'Grands vins du Languedoc'.

Truffes - Hérault, le Languedoc © Photothèque Hérault Tourisme - Martine Le Guen

Oesters uit Bouzigues

Bouzigues oysters- © Photothèque Hérault Tourisme - Mathilde Bavoillot

In de winter worden de oesters uit de Languedoc als de kroon op de lokale gastronomie beschouwd! In het Bassin de Thau zijn de dorpen Bouzigues, Mèze en Marseillan wereldberoemd om hun schelp- en schaaldieren. De smakelijke oesters uit Bouzigues zijn het lievelingsgerecht van iedere zeevruchtenliefhebber.
De manier waarop ze gekweekt worden, hangend aan een touw, op tafels of in bakken, dateert van het begin van de 20e eeuw. De geschiedenis van de oesterkweek wordt u ter plaatse verteld door de 'Boeren van de zee' of in het
Musée de l'Etang de Thau
.
De smaak van de oesters uit Bouzigues gaat natuurlijk uitstekend samen met een droge witte wijn, zoals de Picpoul de Pinet, die op de naastgelegen hellingen wordt verbouwd.

Olijven

Olives, Vallée de la Buèges - © Photothèque Hérault Tourisme - Eric Brendle

Net als de wijnbouw, maakt de olijfbouw integraal deel uit van het erfgoed van de Languedoc en zijn rijkdommen. De olijfoogst vindt plaats in het najaar en de winter, en moet voorzichtig gebeuren: de olijven mogen niet beschadigen, vooral wanneer ze bestemd zijn om ingelegd te worden. Daarom worden nog vaak de traditionele oogsttechnieken gebruikt.
De Hérault produceert veel olijfsoorten: de Lucques, Verdale, Picholine en Amellau, maar ook de Clermontaise, Rougette of de Olivière.

Olijven worden voor tal van mediterrane gerechten gebruikt. Daarnaast is het een van de hoofdbestanddelen van nog specifiekere producten, zoals de beroemde zwarte en groene tapenades, of de door liefhebbers zo gewaardeerde olijfoliën. De unieke Violette met zijn artisjok-aroma bijvoorbeeld, wordt geproduceerd op het Domaine de l'Oulivie.

Bij Lo Moulinet in Puisserguier vindt u de moulinade, de specialiteit van het huis. Moulinade lijkt op tapenade, maar bevat geen kappertjes en wordt geserveerd bij diverse andere streekproducten (kastanjes uit Olargues, eau-de-vie uit Saint-Jean-de- Minervois, gekruide tomaten, enz.).

Weetje: de Huilerie confiserie coopérative de Clermont l'Hérault (olijfoliecoöperatie) organiseert ieder jaar in december een "Olie-kerstmarkt".

Pardailhan-raapjes

Pardailhan Turnips - © Photothèque Hérault Tourisme

De populariteit van deze groente, die wordt verbouwd op het plateau van Pardailhan op ongeveer 500 m hoogte, in het westen van de Hérault, bereikte een hoogtepunt in de periode tussen de twee wereldoorlogen. Aan het begin van deze eeuw werd dit kenmerkende streekproduct herontdekt.
Het knolletje, dat in de winter wordt geoogst, is zacht van structuur en smelt in de mond. De smaak is lichtzoet, met accenten van hazelnoot
en amandel, en zeker niet bitter.
Dit maakt de groente tot een uitstekend bijgerecht,
met name bij vlees.

Truffel: de zwarte diamant

Truffles of Languedoc - © Photothèque Hérault Tourisme - Martine Le Guen

In de Hérault bereikt de truffeloogst zijn hoogtepunt tussen midden-november en midden-maart. Een waar genot voor zowel de smaakpapillen als voor de ogen. Laat u verleiden door de charme en de authenticiteit van de truffelmarkten en -feesten en maak kennis met dit felbegeerde product.
Zwart goud, zwarte parel, zwarte diamant, of erger: paddenstoel van duivel! Allemaal bijnamen voor de truffel, dat uitzonderlijke product waar fijnproevers zo verzot op zijn.
U hoeft maar naar de markt van Saint-Jean de Buèges te gaan om u te laten omhullen door het mysterie en het aroma van de truffel: de bedwelmende geur die opstijgt uit
de roereieren of truffelomeletten van de liefhebbers van de zwarte diamant.
Aan het begin van het jaar zijn er heel wat
dagen waarop er truffelfeesten plaatsvinden, overal in de Languedoc.

Noilly Prat

Noilly Prat - © Photothèque Hérault Tourisme

Sinds 1813 bewaakt Noilly-Prat in Marseillan het geheime recept voor de bereiding van dit aperitief, dat ooit bedacht werd door Joseph Noilly. De langdurige en originele bereidingswijze is uniek in de wereld. ‘Blanc de blancs’-wijnen rijpen eerst maandenlang in de wijnkelders en vervolgens een jaar lang in de openlucht. Samen met de vermenging met andere wijnen en de toevoeging van kruiden en specerijen afkomstig van de 5 continenten, geeft die lange rijping Noilly Prat zijn krachtige smaak. Het verfijnde boeket maakt dit aperitief tot de favoriet van kenners en daarnaast is Noilly Prat het geheime ingrediënt van
de grootste chefs uit de hele wereld.
U kunt het bedrijf bezoeken en er onder meer de kruidenkamer en de ‘kamer der geheimen’ bekijken. En als u geluk hebt, leidt de keldermeester u zelf rond!

Muskaatwijnen: van nature zoete wijnen

Muscats on a Languedoc beach's - © Ville de Frontignan

Vier van de zes Franse muskaatwijnen met de benaming ‘vin doux naturel’ worden geproduceerd in de Languedoc.
Drink deze AOC's als aperitief, bij foie gras of bij het dessert.

- Muscat de Frontignan:
Licht en goudkleurig, met de smaak van rijp fruit. De neus is krachtig. Ook de beroemde gedraaide fles maakt deel uit van de legende.

- Muscat de Mireval:
Deze muskaatwijn is kristalhelder, net als zijn buurman uit Frontignan. De wijn wordt verbouwd tussen het Gardiole-massief, de lagune en de zee. De smaak is rond, met aroma's van honing en bloemen.

- Muscat de Lunel:
Deze AOC strekt zich uit over 4 gemeenten. De muscat de Lunel is een fijne, zachte, zeer fruitige wijn, met een heldere lichte kleur. 

- Muscat de Saint-Jean-de-Minervois:
Strogeel van kleur, met een ronde smaak en zeer kruidig. Een krachtige neus met aroma's van honing, kweepeer en abrikoos. 

Verplichte waarschuwing: teveel alcohol schaadt de gezondheid. Drink daarom met mate.

Boek
online !

Controleer hier welke verblijven in de Hérault nog beschikbaar zijn en reserveer uw verblijf online

Ok

Onze website gebruikt cookies om u optimaal comfort te bieden tijden het browsen op onze site en om de kwaliteit van de inhoud verder te kunnen verbeteren.
Als u meer wilt weten over cookies kunt u terecht op onze pagina over cookiebeleid.